Sova?

Nej, såklart jag inte kan sova nu när jag skulle behöva det... Kanske bäst att vara vaken och sen sova två timmar på väg till Amsterdam.

Det här blir nog iallafall det sista blogginlägget innan jag åker, vi hörs sen när jag är i Ecuador!

Just nu sitter jag och pratar med sötnosen Joakim, jättejobbigt att säga hejdå för två månader, så det blev lite tårar... Älskar dig jättemycket älskling! <3

Hanna, du får ha det så bra! Tänker på dig <3

Mamma, tack för all hjälp! <3 

Hejdå familj och vänner, jag är säker på att jag kommer sakna er massor!

/Elin

Låtar att packa till

I och med att jag har uppdaterat min iPod med lite ny musik inför flygresan så har jag poppat dem när jag har packat ihop det sista.

Märks det att jag är nervös!? Har nu skrivit tre inlägg idag...



KE$HA- Tik Tok


IYAZ- Replay


The Hitmen (dj zex shortmix) - Like I love you


Drake. Kanye West. Lil Wayne & Eminem- Forever


Chris Brown- So cold

Och tillsist en väldigt passande låt för mig just nu:



/Elin

Packlista

För de som är intresserade att volontärarbeta eller åka långt bort, så kanske det är bra med en packlista, en sådan hade jag haft väldigt stor användning av. Här kommer iallafall min packlista, jag tror jag fått med det mesta.

Det här har jag med mig:

- Strumpor
- Trosor
- BH
- Två par jeans
- Ett par chinos
- Leggings
- Fyra par shorts (bl.a. ett par joggingshorts)
- T-shirts, linnen
- Långärmade tröjor
- Klänning
- Sovtröja

Utekläder:

- Skor (flip flop, högklackat, låga fina skor, två sneakers och löparskor)
- Tre jackor (en finare, en regnjacka, en för vardag)
- Vantar
- Halsduk
- Två bikinisar

Övrigt:

- Handduk
- Neccesär
- Malariapiller
- En systemkamera+laddare+kortläsare
- En digitalkamera (liten)+laddare+usb sladd
- Mobil+laddare
- Ipod+laddare
- Ipod högtalare
- Skype hörlurar
- Skvallertidningar och pocketböcker
- Usb minne
- Försäkringspapper
- Vaccinations intyg
- Godis, mackor, äpplen till handbagaget
- Bilder på Joakim <3
- Pass
- Biljett

/Elin

Så var det snart dags...

Förlåt att jag svär, men fy FAN vilken JÄVLA resfeber jag har. Börjar tänka vad fan det är jag har gett mig in på! Jag tror dock att när jag väl sitter på flygplanet så kommer allt kännas mycket bättre och jag kommer nog känna att det är en väldigt häftig upplevelse att åka iväg själv. Tur att jag har lite flygvana...

Igår så var jag och syster Hanna i Farsta Centrum för att fixa det sista inför resan. Jag klippte mig eftersom att jag såg ut som en golvmopp i håret, helt ruffsigt och långt så man inte kunde fixa det på något bra sätt. Jag orkar inte ha uppsatt hår varje dag därborta. Dessutom så aktiverade jag mitt ICA mastercard kort och passade där på att köpa lite smaskigheter till min värdfamilj. Det blev lite svenskt godis, marabou choklad, polkagrisar, Ahlgrens bilar och lite Gott och Blandat. Hoppas de gillar godis... Igår stykte jag lite kläder och började packa ner allt i rullväskan. Nu ska jag snart fortsätta att packa ner allt, handbagaget blir en stor ryggsäck som jag ska kunna använda därborta i Ecuador på mina helgutflykter.

Tack Oscar för tipsen, du har varit guld värd! (En kille som har varit volontär i Ecuador som jag har mailat lite med).

Här i veckan så fick jag mail av min kontaktperson i Ecuador och han skickade information om värdfamiljen jag ska bo hos. Familjen består av en mor, Susana, som har tre vuxna barn i 45-50 års åldern. Så Susana måste väl vara runt 70-75 bast, cirka. Familjen har två hundar och två katter, perfekt! Så mysigt med husdjur och såklart köpte jag hund- och kattgodis till dem också. I början av min vistelse kommer en tjej som heter Kirsten som är 18 år och kommer från USA att bo där också. Det är perfekt! Då har jag någon i min egen ålder och dessutom så kommer min engelska förbättras avsevärt. Godis köpte jag till henne också såklart! Håkan, min kontaktperson, han sa att värdfamiljen kanske låter väldigt gammal, men han påpekade att de älskar när det kommer volontärer till deras hem. Han sa att de älskar att prata och att det inte kommer bli så stora promblem om jag inte är jätteblyg... Hmm... I början kommer jag väl vara tyst som en mus, men efter några spanskalektioner ska jag väl kunna snacka lite, jag tror det kommer gå utmärkt! Jag har inget problem med deras ålder, så länge de är trevliga mot mig, ger mig god mat, hjälper mig osv.

Det värsta just nu är tanken på den 18 timmar långa flygresan... Kul om man hamnar i mittensättet mellan "Skunk Bertil" och "Gösta 150 kilo".

Jag:
- Ursäkta får jag komma förbi, jag ska på toaletten...
Gösta 150 kilo:
- Vänta jag ska bara flytta på fläsket!

Så får man bara ett halvt säte att sitta på, för att han tar upp halva mitt... Och så får man sitta och andas med munnen för att slippa få "Skunk Bertils" frätande lukt i näsan...

Hoppas jag slipper det! Dessutom är det de två mellanlandningarna, den första i Amsterdam och den andra i Atlanta som skrämmer mig. Dessa flygplatserna är väldigt stora, men men... Då får jag väl bara öppna käften och fråga, det som allt annat löser sig nog. Förhoppningsvis... Kanske kommer det ett blogginlägg inatt, jag kommer ju inte kunna sova inatt ändå. Bilen far iallafall mot Arlanda runt halv tre inatt. Önska mig lycka till och så hoppas jag att jag ska kunna mobilblogga från Arlanda sen (om jag kan lära mig mobilblogga dvs.)...

/Elin


Packdags!

Idag har jag börjat packa, men det är väldigt svårt. Hur ska man packa för 2 månader? Hmm...



Råttigan ligger där och tar en tupplur, han har det allt bra :)

Att volontära

Som jag tidigare nämnt så ska jag volontärarbeta i Ecuador och tänkte att det kanske är en bra idé att skriva lite om vad det är jag ska göra och hur jag har gått tillväga.

Många har frågat mig vad det innebär att vara volontär och det är helt enkelt att man arbetar utan betalning. När jag sagt detta har många höjt sina ögonbryn och säkert tänkt att jag är galen som arbetar utan lön. Kanske låter det lite konstigt, men jag ser detta som en utmaning. Dessutom så är jag glad att kunna hjälpa till i ett land där det behövs hjälp, man får se barnens leenden som en slags "återbetalning" på det man gör. Det som är bra med att volontärarbeta är också att man får något bra att skriva i sitt CV, något utöver de "vanliga" meriterna som att t.ex. sitta i kassan som jag gör.

Innan min avresa har jag fått stå i rätt mycket, att organisera denna resa har tagit tid. Dels har det tagit tid för mig att bestämma mig om jag ville åka eller inte, men jag beslutade efter lite om och men att det kunde vara en rolig upplevelse.

Förberedelser inför volontärresan:

- Hitta en volontärorganisation
Jag har valt att åka med SIIS (Skandinaviska Institutet), deras volontärprogram tilltalade mig mer än Sveriges ledande volontärsorganisation, Volontärresor. Fördelarna med SIIS enligt mig var bl.a. att jag fick välja avrese- och hemresedatum själv, jag får tre veckors intensivutbildning i spanska (jämfört med två veckor med Volontärresor) och resan blev billigare med SIIS. Dessutom har de en mycket trevlig tjej vid namn Wilma som jag hade ett möte med innan jag hade bestämt mig att resa, mötet med Wilma kändes mer på "riktigt" än Volontärresors informationskväll. Däremot är väl detta en smaksak.

- Vaccinationer
Innan avresa är det väldigt viktigt att man vaccinerar sig. Just i fallet Ecuador så sa de att jag skulle vara tvungen att ta vaccin för gulsot och sedan Twinrix (hepatit A och B). Dessutom fick jag skriva ut ett recept på Lariam, malariapiller. Var ute i god tid! Twinrix måste göra en månad innan avresa och Lariam pillrena ska man börja smaska i sig minst två veckor innan avresa. Dessa piller tar man sedan en gång i veckan på samma veckodag. Det kan förekomma kraftiga biverkningar, såsom yrsel, mardrömmar, depressioner och... diarré. Det sistnämna var ingen rolig historia, men det kanske jag inte ska gå in på. 

- Försäkring
Man måste se till att man har en giltig rese- och olycksfallsförsäkring. Jag ringde upp Folksam och bad dem att lägga till 8 dagar på reseförsäkringen, eftersom att den bara håller i 45 dagar och jag är borta i 53. Ska bara betala fakturan, som gick på 490 riksdaler.

- Boka flyg
Leta, leta och leta. Eller fråga på resebyrån efter det billigaste. Eller utnyttja kontakter och hör om de kan ge ett förmånligare pris.

- Passet
Glöm inte att kolla så att passet inte går ut dom närmaste dagarna/månaderna, så att man inte står utan pass på hemvägen.

- Fixa bankkort
Jag beställde ett Swedbank VISA kort, men det visade sig snabbt att det tydligen kostar 35 kronor vid varje uttag i utlandet. Visst, 35 kronor kanske inte är så mycket, men om man nu ska ta ut många gånger så blir det ju onödiga pengar att slösa, så att säga. Därför tog jag mig an uppdraget att söka efter en lösning och den finner man i, tro det eller ej, ICA Mastercard! Fördelarna med detta är att det är konstadsfritt att ta ut pengar i bankomat över hela världen, något som faller mig i smaken. Dessutom lyckades jag, tack vare mig charm, få ett gratis första år med det kortet.

- Pengar
Kanske det viktigaste, att spara pengar. Att resa är inte det billigaste. Min flygbiljett tur- och retur till Quito kostade 8 840 kronor och sedan kostar volontärsplatsen som SIIS arrangerat till mig, 14 tusen. I volontärsplatsen ingår kost och logi under vistelsen, informationsmöte i Sverige, hämtning vid flygplats när jag anländer, 3 veckors intensivutbildning i spanska, plats på ett volontärsprojekt och kontinuelig kommunikation med kontaktperson i Ecuador. Därutöver vill jag kunna göra saker när jag väl är i Ecuador, kanske åka till Amazondjungel och vandra, åka forsränning, flyga till Galapagosöarna, besöka klubbar, gå in på museum och sevärdheter osv. Så man får räkna med en hel del kosing. Dessutom ska det tilläggas att man bör köpa en present till värdfamiljen som man ska bo hos, en present i enkelhetens namn, som t.ex. Alhgrens bilar, Gott och Blandat, en morahäst. Något som kännertecknar Sverige är ett plus. Vaccinationen gick på ettusenfemhundra, skönt att man har en snäll mor som betalade tusenlappen. Tack återigen, det var jättesnällt! Sen får man räkna in kostnaden för försäkringen också.

Jag vet att det var väldigt mycket att läsa, men tror att den som är intresserad ändå läser. Mer inlägg kommer innan avresan på söndag.

/Elin




Drömmen om Ecuador

Jag märker att resan börjar närma sig. Imorse drömde jag att jag satt på en vulkan, hur man nu kan göra det, med en laptop i knät. På vulkanen satt jag och bloggade och med mig hade jag mamma, syster Hanna och kärleken Joakim... Vaknade upp med värsta resfebern hitentills och det blir ju inte heller bättre av att mamma hela tiden påpekar att det är dags att ge sig av snart.

/Elin

Sasha- Ecuador

Tänkte börja ladda lite inför resan, dags att lyssna lite på orginallåten som våra svenska Lorentz & M. Sakarias gjort en cover på och döpt till Mayhem.



/Elin

Välkommen till min nya blogg!

Om två veckor är det dags att ge sig av till Ecuador och det är just av den anledningen som jag startar denna blogg, i hopp om att den på ett bra sätt ska kunna förmedla det som händer för mig borta i Sydamerika.

Avresedatumet är den 1 november och flyget anländer till Ecuadors huvudstad Quito kl. 23.10. Jag kommer hem lagom till julafton. Den 23 december kl. 12.15 får jag känna den kalla vinterbrisen piska mig i ansiktet. 

Jag hoppas att denna blogg ska ge er läsare en annan upplevelse än den vanliga när man läser bloggar. 
Kläd- outfits, manikyrer, sminkningar, shopping, fester och krogbesök... Jag tror innerligt att jag bjuder på mer än så, med mitt kommande äventyr. Ni kommer få lära känna Ecuador som land, dess kultur och språk, hur människorna är, sevärdheter och mycket mer. Sist men inte minst så kommer ni att följa mitt arbete som volontär i ett barnhem stationerat i Quito.

Mina förhoppningar är att jag kommer hitta ett trevligt internet café att sitta och skriva i, dock vet jag inte hur god min uppdatering kommer att bli. Ett inlägg varje dag är nog för mycket att lova, men något varje vecka är ett måste så att farmor vet att jag överlever där borta bland all kriminalitet.

Vi hörs innan jag beger mig av!

/Elin


RSS 2.0