Att volontära

Som jag tidigare nämnt så ska jag volontärarbeta i Ecuador och tänkte att det kanske är en bra idé att skriva lite om vad det är jag ska göra och hur jag har gått tillväga.

Många har frågat mig vad det innebär att vara volontär och det är helt enkelt att man arbetar utan betalning. När jag sagt detta har många höjt sina ögonbryn och säkert tänkt att jag är galen som arbetar utan lön. Kanske låter det lite konstigt, men jag ser detta som en utmaning. Dessutom så är jag glad att kunna hjälpa till i ett land där det behövs hjälp, man får se barnens leenden som en slags "återbetalning" på det man gör. Det som är bra med att volontärarbeta är också att man får något bra att skriva i sitt CV, något utöver de "vanliga" meriterna som att t.ex. sitta i kassan som jag gör.

Innan min avresa har jag fått stå i rätt mycket, att organisera denna resa har tagit tid. Dels har det tagit tid för mig att bestämma mig om jag ville åka eller inte, men jag beslutade efter lite om och men att det kunde vara en rolig upplevelse.

Förberedelser inför volontärresan:

- Hitta en volontärorganisation
Jag har valt att åka med SIIS (Skandinaviska Institutet), deras volontärprogram tilltalade mig mer än Sveriges ledande volontärsorganisation, Volontärresor. Fördelarna med SIIS enligt mig var bl.a. att jag fick välja avrese- och hemresedatum själv, jag får tre veckors intensivutbildning i spanska (jämfört med två veckor med Volontärresor) och resan blev billigare med SIIS. Dessutom har de en mycket trevlig tjej vid namn Wilma som jag hade ett möte med innan jag hade bestämt mig att resa, mötet med Wilma kändes mer på "riktigt" än Volontärresors informationskväll. Däremot är väl detta en smaksak.

- Vaccinationer
Innan avresa är det väldigt viktigt att man vaccinerar sig. Just i fallet Ecuador så sa de att jag skulle vara tvungen att ta vaccin för gulsot och sedan Twinrix (hepatit A och B). Dessutom fick jag skriva ut ett recept på Lariam, malariapiller. Var ute i god tid! Twinrix måste göra en månad innan avresa och Lariam pillrena ska man börja smaska i sig minst två veckor innan avresa. Dessa piller tar man sedan en gång i veckan på samma veckodag. Det kan förekomma kraftiga biverkningar, såsom yrsel, mardrömmar, depressioner och... diarré. Det sistnämna var ingen rolig historia, men det kanske jag inte ska gå in på. 

- Försäkring
Man måste se till att man har en giltig rese- och olycksfallsförsäkring. Jag ringde upp Folksam och bad dem att lägga till 8 dagar på reseförsäkringen, eftersom att den bara håller i 45 dagar och jag är borta i 53. Ska bara betala fakturan, som gick på 490 riksdaler.

- Boka flyg
Leta, leta och leta. Eller fråga på resebyrån efter det billigaste. Eller utnyttja kontakter och hör om de kan ge ett förmånligare pris.

- Passet
Glöm inte att kolla så att passet inte går ut dom närmaste dagarna/månaderna, så att man inte står utan pass på hemvägen.

- Fixa bankkort
Jag beställde ett Swedbank VISA kort, men det visade sig snabbt att det tydligen kostar 35 kronor vid varje uttag i utlandet. Visst, 35 kronor kanske inte är så mycket, men om man nu ska ta ut många gånger så blir det ju onödiga pengar att slösa, så att säga. Därför tog jag mig an uppdraget att söka efter en lösning och den finner man i, tro det eller ej, ICA Mastercard! Fördelarna med detta är att det är konstadsfritt att ta ut pengar i bankomat över hela världen, något som faller mig i smaken. Dessutom lyckades jag, tack vare mig charm, få ett gratis första år med det kortet.

- Pengar
Kanske det viktigaste, att spara pengar. Att resa är inte det billigaste. Min flygbiljett tur- och retur till Quito kostade 8 840 kronor och sedan kostar volontärsplatsen som SIIS arrangerat till mig, 14 tusen. I volontärsplatsen ingår kost och logi under vistelsen, informationsmöte i Sverige, hämtning vid flygplats när jag anländer, 3 veckors intensivutbildning i spanska, plats på ett volontärsprojekt och kontinuelig kommunikation med kontaktperson i Ecuador. Därutöver vill jag kunna göra saker när jag väl är i Ecuador, kanske åka till Amazondjungel och vandra, åka forsränning, flyga till Galapagosöarna, besöka klubbar, gå in på museum och sevärdheter osv. Så man får räkna med en hel del kosing. Dessutom ska det tilläggas att man bör köpa en present till värdfamiljen som man ska bo hos, en present i enkelhetens namn, som t.ex. Alhgrens bilar, Gott och Blandat, en morahäst. Något som kännertecknar Sverige är ett plus. Vaccinationen gick på ettusenfemhundra, skönt att man har en snäll mor som betalade tusenlappen. Tack återigen, det var jättesnällt! Sen får man räkna in kostnaden för försäkringen också.

Jag vet att det var väldigt mycket att läsa, men tror att den som är intresserad ändå läser. Mer inlägg kommer innan avresan på söndag.

/Elin




Kommentarer
Postat av: mamma

Bra att du har skrivit hur du har gått tillväga.Kanske flera blir intresserade.

Tycker att du har skött det här jättefint!!!

Kram

2009-10-28 @ 08:05:02
Postat av: Syster yster Hanna

Skriv lite längre nästa gång så man får liiiiiiiite mer att läsa ;)

2009-10-28 @ 11:22:15
Postat av: Elin

Hihi tack mamma!

Hanna: Nu ska du inte vara sån ;) men jag bjuder nog på lite mer bilder mellan raderna när inläggen kommer från Ecuador :)

2009-10-28 @ 12:20:44
Postat av: Jimmy

Mycket bra Elin! Man blir ju själv sugen på att fara ner någonstans på volontärarbete! Spännande! :) /J

2009-10-28 @ 23:37:33
URL: http://www.jimmyoh.com/blogg/
Postat av: Elin

Det är lite det som är meningen, bra att det funkade då ;)

2009-10-29 @ 13:00:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0